5 Ekim 2008 Pazar

MONEY MONEY MONEY

Sayın İlber Ortaylı, 5 Ekim tarihli Milliyet Gazetesi'ndeki makalesinde, hükümetin yeni bastırdığı paraları haklı olarak eleştiriyor.Atatürk resminin arkasında duran büyük profesörlerin,paraya basılacak kadar önemli olmadığını söylüyor.Neden ilk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen, neden ilk kadın ressamımız Mihri Müşfik yok diye soruyor.

Ben de, neden Afife Jale yok diyorum mesela . Baskılara rağmen sahneye çıkmaya cesaret eden ilk Müslüman Türk kadın oyuncumuz, neden yok?
Fatma Aliye hanım'ın sıkıştığı zaman "Bir Hanım", "Mütercime-i-Meram"
takma adlarına sığınabilmiş. Oysa zavallı Afife, takma bir bedene sarmalanamadığı için, her temsilden sonra, kafir suçlamasıyla soluğu karakolda olurdu.

Fatma Aliye'nin tesettüre olan tutkusu onun yazılarına da yansımış.Bir yazısında kadınların giyim tarzı konusunda şöyle demiş; "...İşte bu tuvaletin üzerine zinetten ari ve bolca bir şey giyilir ve saçlar da bir baş örtüsüyle örtülürse şeriata muvafık surette tesettür edilmiş olur."Fatma Aliye Hanım, Mustafa Kemal'in yaptığı devrimleri bir türlü benimseyememiş.

Mustafa Kemal'e karşı çıkan birinin, onunla yüz yüze yüzbinlerce banknotta
yer alacağını kim düşünebilirdi? Sorular çoğaltılabilir. Niçin onu bastınız, diğerini basmadınız, niye ona 5'i layık gördünüz diğerine 100 TL'yi denebilir.
Atatürk'ün sırtındaki isimleri eleştirmek çok mümkün tabi ki.
Ama bu ülkede, Atatürk'ün sırtına yapışanları , yıllar boyu kanıksadığımız için bugünlere gelmedik mi?

Yine de, İlber Hoca'nın da düşüncelerinden yola çıkarak, yeni paraları protesto edelim diyorum.
PARA KULLANMAYALIM ARTIK!

Bizden para isteyenlere, "para kullanmıyorum çünkü protesto halindeyim" diyelim. Dolmuşa parasız binelim, bankaya para yatırmak için değil, kızarmış patates yemek için girelim.ATM'lere para çekmek için değil, dost kazanmak için uğrayalım. Borsayı bir gazete okuru gibi takip edelim.

Protesto edelim yeni paraları! Kullanmayalım.

Alacaklılara "param yok" demek yerine, "parayla aram yok" demek ve aynı zamanda herşeyi protesto ediyormuşçasına içimizi rahatlatmak mümkün değil mi?

Vitrinden beğendiğimiz şeyi, nasılsa para kavramını tanımıyoruz diyerek çekiştirebiliriz artık! Güvenliklere de hırsız olmadığımızı, bunu bir dünya görüşü için yaptığımızı anlatabiliriz. Güvenlik nedeniyle yiyeceğimiz sopaların da bir onuru olur! "Protesto eyleminde, canımı yaktılar." deriz

"Para kullanmıyorum" protestosunu, azıcık ütopik ve paraların üzerindeki kişileri sorgulamayı biraz geç kalmış bir hareket olarak bulanlara ise, bir çift sözüm var: Hazır paralar suyunu tüketmeden, protesto etmemiz gereken diğer şeyleri protesto etmekte gecikmeyin o zaman!

Çünkü birgün nasıl para kullanmıyoruz diyemeyecekseniz , yeni rejimden almayalım, biz eskisinden memnunduk, daha az kalori yakıyorduk diyerek sokaklara dökülseniz bile, geç kalmış olacaksınız.